HTML

2011.08.10. 13:35 NaC

Nem vagyok sem eladósodva, sőt az a veszély sem fenyeget túlzottan, hogy rengeteg pénzt bukhatok a mostani deviza és talán pénzügyi válság következtében.

Nem vagyok közgazdász és pénzügyi szakember sem, de azt gondolom, hogy akik most ezt a válságot előidézték sem igazán azok. Csak mennek a főárammal (mainstream) és ha pánikolni kell, akkor pánikolnak illetve pánikot keltenek. Ha valaki körlevelet ír hogy egy bank gázban van, akkor az ma már BTK. kategóriás cselekmény. Az elemzők és a brókerek meg az összes többi pénzpiaci kuruzsló viszont legálisan teszi, és szedi meg  magát, pedig ugyanazt "követik el" mint egy fent említett baromarcú levélíró. Ha valaki farkast kiált, akkor mindenki elkezd vele ordibálni, mivel nem maradhat le a versenytársaktól, hiszen piacvezető elemzőnek, befektetési tanácsadónak, stb. innovatívnak és a körülményekre gyorsan reagáló cégnek, intézménynek kell lennie (látszani). A hitelesség meg ... de hisz az összes piaci részt vevő ezt mondja, hát akkor így ez már egy objektív és nehezen cáfolható tényként kezelendő igazság.

Annyi lufi kipukkant már, most az államok belső és külső eladósodásának és az agyon ajnározott (divatosan: hájpolt) és az adósság miatt kritikussá váló gazdasági növekedés visszaesése miatt recsegő struktúra okozza a legnagyobb problémát.

A jobb érthetőség kedvéért: Megkérlek adj nekem 100 pénzt, mert én a következő 3 évben összes 50%-ot fogok nőni és visszafizetni, te bízol bennem, mert mindenki azt mondja környezetben, hogy ez nagyon jó lehetőség és az általam ígért 100+50 pénz nyereség biztos.

A probléma csak akkor van ezzel a rendszerrel, ha mindenki és mindig ezt állítja. Nem lehet a végtelenségig nőni, mivel az erőforrások, a kereslet és minden egyéb tényező véges és korlátos egy rendszerben. Azt látom, hogy számos ember számára a sok felér a végtelennel, és ez az alapvető probléma. Mivel a fenti rendszer a növekedésre épül, ezért annak ütemét a hitelekkel akarták biztosítani, ami tudhatóan csak átmeneti és biztos zsákutcába vezető "megoldás".

Szóval menekülnek a befektetők. Hova? „A svájci frank milyen tutti kis valuta, még a náci Németország is odavitte a pénzét, ennél jobb befektetés nem is kell.” Persze ha kicsit végig gondoljuk ez az a lufi, amit a mindenféle tanácsadók és egyéb pénzügyi guruk fújnak majd túl. A kérdés mikor jön majd a búm (és nem boom).

Nem igazán értek a m.ökonómiához illetve a globális pénzügyi rendszerekhez, de használom a fejem és nem csak feltréningezet frázis puffogtató kinyalt hólyagok baromságaira vagyok kíváncsi, akiknek többe fáj az öltönye, mint egy éves GYED a gyerekét otthon nevelő anyának. (Egyébként nagyon sok okos ember van köztük, de inkább mennek a főfolyással, mert az fájdalom mentesebb és jövedelmezőbb.)

Szóval gondolkodjunk egy kicsit, miért is nagy lufi a svájci frank, mint menekülő valuta.

Svájc ma a világgazdaság GDP-jének kevesebb, mint egy százalékát termeli meg. Az USA és az EU kb. 25-25%-át. Eme két gazdasági szuperhatalom elvileg és talán gyakorlatilag is nagy bajban van a magas adósságállománya miatt. Kockázatos az állampapírok hozama és egyáltalán az hogy a papírokat kifizetik-e a lejárakor (na azért ez a kockázat nem egetverően nagy), legalábbis befektetői szempontból (állampapír tulajdonosként) ez a legfontosabb. Tehát ebből az következik, hogy lehetőleg az USA állam papírjai helyett vegyünk svájcit. Vicc, mivel ha csak az USA papírjait birtoklók 10% dönt így, akkor is svájci államadósság az éves GDP háromszorosára nőne, ami még egy stabil gazdasági berendezkedés mellett is kezelhetetlen mértékű lenne és valószinűleg államcsőd.

A másik baromság, hogy mivel a dollár illetve a beléhelyezett bizalom megrendült, új alap valuta lehet a svájci frank. Ez még talán nagyobb hülyeség, mint az előbb említett befektetői menekülési lehetősségként kezelni a svájci frankot. Pár milliárdos vagyonának egy részét tarthatja svájci frankban, de ahhoz, hogy egy ilyen kis gazdasághoz tartozó valuta meghatározó legyen és alapul szolgáljon a világkereskedelemhez..... Ne már. Szerintem csak a pénzügyi sz.embereknek kellett egy viszonylag stabil pont és vették a svájci frankot, mivel Svájc AAA besorolású, Japán pedig nem. Ráadásul az év eleji földrengés úgyis odavágott a szerencsétleneknek.

A CHF hiteleseknek meg kitartást, fog még borulni az árfolyam, ami remélhetőleg nem rántja majd magával a forintot, és nem eredményez olyan dolgokat, amelyek még nagyobb káoszhoz vezetnek majd.

 

 

Szólj hozzá!